Projekt domu z odwróconym dachem – Kobylanka / Szczecin

Kobylanka k. Szczecina. Projekt Koncepcyjny: 2015. Pozwolenie na budowę: marzec 2017. Początek budowy: czerwiec 2017. Obecnie: stan surowy zamknięty.

Oto dom z którego budową ruszamy w najbliższym czasie w Kobylance.  (Zachodniopomorskie). To urzeczywistnienie marzenia o „szklanych domach”. Jednocześnie obiekt, który zapewniając wszelkie wygody, nie oddziela mieszkańców od otaczającego go krajobrazu. Przeciwnie – widoki na rozległą działkę są najważniejszą ozdobą wnętrz tego domu pod Szczecinem.

Prosta żelbetowa konstrukcja dała formę, która ma „nie przeszkadzać”  w życiu na styku pomiędzy ogrodem, a przestrzenią mieszkalną. Powstał więc dom, słoneczny, jasny i  otwarty na wszystkie strony. Ale jednocześnie ułożenie w kompozycji atrialnej daje użytkownikom poczucie prywatności i bezpieczeństwa. To trudna sztuka „otwarcia wnętrz” i jednocześnie „zamknięcia” ich przed wzrokiem niepowołanych osób. Stąd bryła rozciągnięta do koła aż dwóch dziedzińców, horyzontalna i częściowo zagłębiona w terenie. Z zewnątrz trochę twierdza, wewnątrz przestrzeń dająca poczucie swobody, otwartości i lekkości. Niczym lustro weneckie.

W tym całym niekonwencjonalnym  zamyśle nie pasował nam tylko miejscowy wymóg ukształtowania tradycyjnego stromego dachu – częsta zmora polskich warunków zabudowy, dla wszystkich, którzy pragną budować niekonwencjonalnie.  Projektowanego domu prawie nie widać z zewnątrz więc nadawanie mu „rzutem na taśmę” kształtu podobnego do okolicznej typowej zabudowy, po to tylko aby spełnić wymogi urzędowe wydało nam się bezcelowe.   Pozostał tylko problem zatwierdzenia projektu?  Tu z pomocą przyszły podstawowe prawa matematyki i geometrii:  Dach odwrócony „do góry nogami” to wciąż  dach jest „stromy, symetryczny z czytelną kalenicą o kącie nachylenia połaci 25 st.” Tak jak chce miejscowa Gmina. Efekt?  Naszym zdaniem niebanalny – dopełniający całego zamysłu. Odwrócony dach zdaje się unosić na salonem wpuszczając do niego światło.   W wariancie „tradycyjnym” byłby niepotrzebnym elementem ale  po odwróceniu, z parabolicznie wymodelowaną krzywizną na konstrukcji z drewna klejonego, stał się głównym atrybutem tego projektu.

Więcej o tym projekcie – w tym  relację z placu budowy znajdziecie Państwo na naszym blogu:  Z miłości do architektury

Zapraszamy!